Translate

donderdag 9 januari 2014

De Elfstedentocht

Zo meteen wonen wij in China en wonen de Chinezen hier!

Naar verwachting valt de vorst dit jaar pas in mei in. Ja…, dat wordt schrikken voor de vogels die net hun eerste ei hebben gelegd! Zou er nog ooit een Elfstedentocht in Nederland worden gereden? Sportieve jonge Nederlander kiezen daarom sinds kort steeds vaker Foe Yong Hai of Babi Pangang met lijst voor hun geld en gaan schaatsen op de Gele Rivier in China. Veertig centimeter dik ijs bedekt met een dikke laag geel poeder. Erben Wennemars hoeft nooit meer te huilen. “Een Elfstedentocht in China, da’s fantastisch, it giet oan!”
Ik vind het maar een vreemde zaak. Wij gaan naar China en de Chinezen komen steeds meer onze kant op. In friettenten, modezaken, kapsalons, sauna’s, wasserettes, casino’s…, overal zie je ze opduiken (in Afrika zitten ze al in 35 van de 54 staten). De wereld wordt alsmaar geler. Gordon probeerde nog uit alle macht een zingende Chinees tegen te houden, maar het mocht niet baten. Binnenkort gaan ze ook nog het Eurovisie Songfestival winnen. Ilse DeLange en Waylon kunnen het wel schudden. Ook politici kijken benauwd om zich heen, want er staat nu zelfs al een Chinees op nr. 39 van de CDA -lijst.
‘Wat heb jij een leuke bikini.’ ‘Ja…, hi, hi, kirt het meisje, geel is helemaal in!’
Ik heb eens meegemaakt dat ’s morgensvroeg mijn auto helemaal bedekt was met een merkwaardige gele smurrie. Toen zeiden de geleerden dat het woestijnzand was uit de Sahara. Ja…, ja. Nu begin ik aan die conclusie toch zwaar te twijfelen.
“Hoe Lang is een Chinees” zei ik eens terloops tegen een bejaarde boer uit een Brabants dorp. De brave man begreep mij niet. Nogmaals zei ik: ‘Hoe Lang is een Chinees.’ En de man antwoordde: ‘Een meter zestig misschien?’ ‘Nee, u begrijpt mij niet: Hoe Lang is een Chinees!’ Nou, het liep helemaal uit de hand. Het werd nog net geen slaande ruzie.
Waar moet dat heen? Binnenkort worden er in Nederland op iedere hoek van de straat Boeddhistische tempels gebouwd, overal ruik je wierook, iedereen is aan de lijst (en als je een beetje smakt is dat helemaal niet erg: dat betekent gewoon dat je het lekker vindt). En driemaal daags Tai Chi is dan ook verplichte kost.
Bejaarden die nog kunnen schaatsen (desnoods met een rollator), vluchten dan natuurlijk ook massaal met hun A.O.W.’tje naar China en gaan lekker pirouettes draaien op de Gele Rivier. En Erica Terpstra - die China op haar duimpje kent - staat als hun aanvoerster kraaiend op het ijs te springen (veertig centimeter dik, moet kunnen).

Als waarschuwing citeer ik tot slot een oud Chinees gezegde: Beter één goede schaats in de hand dan met twee scheve schaatsen op het ijs.