Translate

vrijdag 26 september 2014

Happy

Pharrell Williams verslaat met zijn nummer "Happy" Corry en De Rekels! ("Huilen Is Voor Jou Te Laat" stond 41 weken lang in de Top 40). Williams is een veelzijdig muzikant/producer en het nummer "Happy" is écht geweldig! Een song waar iedereen vrolijk van wordt (behalve Corry Konings - zij pinkt nu een traantje weg). Mensen draaien het tijdens het opstaan, onder de douche, op het toilet, in de auto, op het werk en... ze gaan ermee naar bed. Ja, ze gaan er ook spontaan op dansen. Een nummer waar Ob-La-Die, Ob-La-Da van de Beatles nog een puntje aan kan zuigen.

Wat een felblauw gehoede - regelmatig onderdanig zijn handen tegen elkaar vouwende - man met een magische blik in zijn ogen toch allemaal teweeg kan brengen. Toen ik hem zag bij Humberto Tan moest ik meteen aan de film "The Golden Child" van Eddie Murphy denken (de redder van de gehele mensheid). Werden er maar meer van dit soort liedjes gemaakt, dan waren we iedere dag happy. Weg met het grote mensen journaal - leve het Jeugdjournaal! En iedere dag "Nieuws met een glimlach". Oh, oh, wat zou ik het druk hebben met schrijven!

Mensen worden er blijkbaar zo happy van; dat in je tuintje tussen de kroppen sla en bossen worteltjes wroeten niet langer voor degenen is die hiermee hun voedselbankpakket aanvullen. Nee, het is nu zelfs helemaal in bij de yuppen. Na een stressvolle dag lekker happy hoppen tussen de blije komkommers en de lachende radijsjes. Ja, er ontstaat zo een ware moestuinrage! Welke rages staan ons nog meer te wachten?
Winkeliers maken er natuurlijk gretig gebruik van. Nu in de aanbieding: bij aankoop van een sixpack happy 48-uur pampers een gratis potje happy pindakaas of... een happy slavink naar keuze. Happy is meer dan een song: het is een vrolijk virus!

De 34e editie van het filmfestival in Utrecht is begonnen. Of daar de tekenfilm "Despicable Me 2 (waar "Happy" voor is gemaakt) ook meedingt, weet ik niet.
Maar goed: happy acteurs en happy filmmakers verdringen elkaar om het felbegeerde Gouden Kalf - dat (geheel terzijde) Rijk de Gooyer in 1995 uit het raam van de taxi van Maarten Spanjer gooide. Daar was niet iedereen happy mee. Foutje - bedankt.

Producent Burny Bos (maker van onder andere kinderprogramma's) wordt geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs (met Abeltje 1999 en Minous 2002 won hij reeds Gouden Kalveren). Oh wat ben ik toch dol op kinderfilms! Ik zou best wel eens een film met Willem-Alexander en Maxima willen maken. Ik zie W.A. al met een Gouden Kalf boven zijn hoofd rondzwaaien - voor beste acteur. Dat is weer eens wat anders dan met Bertha 38 door een drassige wei baggeren.

Max als Sneeuwwitje en W.A. moet haar dan wakker kussen. Of..., Max als Roodkapje en W.A. als de Boze Wolf. En dan wel een tekenfilm waarbij Pharrell Williams de muziek maakt: Bite Baby Bite! Ik hoor Max al: wat heb jij een grote oren en een dikke reet. Nou, dat wordt een heleboel geruzie op de set. Nee, laten we het maar bij Sneeuwwitje houden. Gemakkelijk voor Max en Willem hoeft alleen maar één keer te kussen. Een welkome afwisseling voor al dat lintjes geknip.

"Cut..., overnieuw! Je moet Max hartstochtelijk kussen - dat de vonken er vanaf springen, dat het ervan afstraalt dat je het meent - denk maar aan dat nummer Happy!"
Na 33 kus scènes staat het er eindelijk op. "Potverdorie, acteren is toch moeilijker dan ik dacht" hoor ik W.A. mompelen. Max is er allang vandoor - zij gaat shoppen. Of..., misschien staat ze nu wel met haar iPod in de hand op een boerderij met de jongens van die AVIKO friet reclame luidkeels "baby, I'm so happy" te zingen. Terwijl ze samen naar het filmpje kijken (dat ik stiekem heb gemaakt), waarin W.A. in een weiland achter een Gouden Kalf aanrent en steeds roept: kusje erop..., kusje erop.