Translate

dinsdag 27 november 2012

Werkeloos

Tijdens mijn ochtendwandelingetje hoor ik in een groepje elzenbomen het gekwetter van sijsjes. Aandachtig bestudeer ik deze behendige vogeltjes. In een struik iets verderop zitten ook een stel barmsijsjes. Hun bloedrode befjes schitteren prachtig in het warme herfstzonnetje.

Vogels hebben door de eeuwen heen de mens gefascineerd. Ze kunnen vliegen. En dat wilde de mens natuurlijk ook!

Icarus - een figuur uit de Griekse mythologie - maakte een raamwerk, waar hij met bijenwas veren aan vastplakte, en... vloog zo als een vogel hoog boven de Egeïsche Zee.

Helaas voor hem, deed de zon de was smelten en stortte hij naar beneden.

Nu - eeuwen later - is er het onbemande vliegtuig. Het schijnt dat het lijnvliegtuig zonder piloot er eerder zal zijn, dan de zelfrijdende auto. En ik heb gehoord dat Griekse luchtvaartmaatschappijen er als eerste mee gaan vliegen.

Griekenland wordt een voorbeeldland van de Europese bezuinigingen:

Robots die in ziekenhuizen mensen opereren; boten, treinen, autobussen en vliegtuigen..., allemaal zonder bestuurders; banken zonder bedienden; politieauto's zonder agenten; restaurants zonder obers; fabrieken zonder arbeiders...

En dan kijkt heel Griekenland "werkeloos" toe: naar de vogels, die hoog boven hen vrolijk en vrij door de blauwe lucht vliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten