Translate

vrijdag 8 februari 2013

De rest was toch maar kut

Joost Zwagerman lulde gisteravond gezellig uit zijn nek in De Wereld Draait Door.

En dat kan ik ook! Het bekende "L'Orgine du Monde" van de Franse schilder Gustave Courbet, voorstellende het geamputeerde naakte lichaam van een vrouw met een weelderige bos krullend schaamhaar (de bikinilijn was toen duidelijk niet in de mode), heeft sinds kort wellicht een hoofd! Het is bij toeval ergens in een antiekwinkeltje gevonden, en met een beetje pas- en meetwerk, sluit het aan op de romp van de blote madam. Dus, opwinding in de kunstwereld!

Porno was tegen het einde van de 19e eeuw heel populair in duistere Parijse galerietjes - waar je alleen maar met een wachtwoord binnen mocht komen.

Zes mannen wilden zijn schilderij kopen. Dus ze hadden een probleem!
Courbet had in die tijd geen rooie cent, en bedacht het volgende:
hij sneed het in 6 stukken en de mannen kochten ieder een deel.

De een ging er met een voet vandoor. Een ander kocht een arm. En degene met de meeste poen kocht de romp. Op deze manier verdiende hij er meer aan en..., hij wist zo iedereen tevreden te stellen. Bovendien dacht hij: stel dat ik ooit nog eens beroemd word, dan hebben de kunsthistorici er nog een mooie puzzel aan. En daar schijnt hij nu gelijk in te krijgen.

Toen een van die mannen thuiskwam vroeg zijn vrouw: waarom heb jij alleen maar het hoofd gekocht? Waarop hij antwoordde: de rest was toch maar kut.

p.s. Laatst vond ik op zolder een schilderij van een paar handen. Ik ga toch eens kijken of die misschien ook ergens bij een romp passen. Je weet maar nooit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten