Translate

woensdag 3 april 2013

I have a dream

Er is 83 kilo ambergris (ook wel walvissenkots genoemd) in de darmen van de potvis gevonden, die op 15 december 2012 aanspoelde op de Razende Bol bij Texel. Het stinkt en het is glibberig. Maar het is ook erg zeldzaam en een belangrijk bestandsdeel dat in parfums wordt verwerkt.
De waarde wordt geschat op circa 1 miljoen euro.

Slechts weinig potvissen maken ambergris aan om de papegaaiensnaveltjes van inktvissen makkelijker uit te poepen.

In "Het Letterbeest" van woensdag 20 februari schreef ik dat de mens nu een mix van allerlei dieren kloont. Nou..., blijkbaar hebben ze dat van de natuur afgekeken.
Inktvissen met papegaaiensnaveltjes?
Het moet allemaal niet gekker worden.

Maar goed..., deze potvis had dus duidelijk last van constipatie - dan wel een moeizame defecatie - die hem/haar (volgens mij is het een vrouwtje) uiteindelijk fataal is geworden.

De enorme vis strandde dichtbij de plek waar bultrug Johanna een paar dagen daarvoor aanspoelde. Ze heeft - voor zover ik weet - nog geen naam gekregen, dus voorlopig noem ik haar maar gewoon "mevrouw Pot" (totdat het tegendeel is bewezen).

Marilyn Monroe nam altijd een bad gevuld met champagne. Jane Fonda duikt echter iedere week in een bad met ambergris. En daarom ziet ze er natuurlijk nog zo goed uit.
Maar ja, ze stinkt wel ontzettend naar ....!

Powervrouw Sacha de Boer - anchorwoman van het 8 Uur Journaal - is ermee gestopt. Annechien Steenhuizen neemt het stokje van haar over. Sacha gaat nu - ik hoorde dat toevallig bij de koffieautomaat - kotsende potvissen fotograferen.

In het gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam zijn de muren geschilderd in 50 tinten grijs. Daardoor komen de schilderijen beter uit de verf, en zo wordt er tevens aan de ervaringen van de bezoeker een bijzondere erotische dimensie toegevoegd. Ja, het Rijksmuseum - dat 10 jaar lang gesloten was - doet er alles aan om weer bezoekers te trekken. Misschien ontdekken ze binnenkort - in de kelder, helemaal onder het stof - wel een heel oud schilderij van Jan Steen, voorstellende "de Pruttelende Potvis".

De Nachtwacht van Rembrandt werd (overigens heel ingenieus bedacht) door een gat - in het dak van het ondergrondse fietsenhok - het museum binnen getakeld. Dus als u binnenkort een wielrenner onhandig met een schilderij door het centrum van Amsterdam ziet zeulen, dan is het naar alle waarschijnlijkheid "de Nachtwacht" of..., "de Pruttelende Potvis".

"Deel jouw dromen met W.A. en Max", lees ik op www.deeljouwdroom.nl
Ja..., Willem komt blijkbaar maar moeilijk in slaap.
En dan gaat straks - in bed - Max zeker mijn droom (uit het grote dromenboek) aan Willem voorlezen.

Ja, ja..., ze zijn zó ontzettend rijk, dat ze alles kunnen kopen wat hun hartje maar begeert (een kilootje ambergris is voor hen dus écht peanuts), maar nee hoor, het is blijkbaar nooit genoeg. Want nu willen ze ook nog eens onze dromen hebben. Nou, mijn dromen krijgen ze écht niet!