Translate

vrijdag 13 december 2013

Plofvrij

Ik zit op een bankje in een bushokje. Peinzend staar ik voor mij uit. Ik heb na lange tijd weer zin om "Nieuws met een glimlach" te schrijven. 'Misschien niet iedere dag..., misschien een keer per week,' mompel ik in mijzelf. Vervolgens haal ik mijn tablet uit de binnenzak van mijn winterjas, en schrijf:

Volgens Youp van 't Hek is de oudejaarsconference dood. Tja, dat is inderdaad al jaren niet meer van deze tijd! En de ooievaar is ook al zo goed als dood, want binnenkort levert een drone de babytjes bij u thuis af. Och, zo gaat dat. "Het is de moderne tijd" om Wim Sonneveld maar eens te citeren.

Wat ook een belangrijke oorzaak is, is dat er tegenwoordig veel te veel conferenciers zijn. Iedereen die denkt dat ie leuk is, gaat zomaar op de planken staan. Ik zie op televisie wel eens stukjes van zo'n optreden, en ik vind de grappen vaak heel flauw. De mensen lachen zich echter te pletter. Met buikpijn rollen ze na afloop de zaal uit. 'Was het dan zó leuk?' vraagt een toevallige voorbijganger. 'Nee, er was geen zak aan, maar we hadden gewoon zin om een avondje te lachen. Hoe slechter de grap, des te harder wij er om lachen, begrijp je?'

Vandaag was ik in de supermarkt op zoek naar Bockworsten, want ik had wel zin in een hotdog. Plotseling viel mijn nietsonzienende oog op een blik worsten met de merkwaardige tekst "Plofvrij". Ik wist niet dat worsten kunnen ontploffen. Terroristenworsten..., levensgevaarlijk! Dat was even schrikken. Ik heb wel eens gehoord dat iemand in een kroket beet en dat die toen ontplofte, maar worsten? Ik heb in mijn leven al heel wat worsten gegeten. Het is dus een wonder dat ik nog leef.

Er gaat een jong meisje naast mij zitten. In haar hand heeft ze een papieren zak. Met een schuin oog leest ze mijn verhaaltje. Plotseling zegt ze: 'Denk je dat je kan schrijven. Vind jij jezelf leuk?' Daarna haalt ze een grote chocoladeletter (een "L") uit de papieren zak. 'Ik heet Lotje..., nog van Sinterklaas,' mompelt ze. En ze bijt er demonstratief een stuk af.

Morgen lezen jullie in de krant: In Eindhoven is een abri ontploft, over de oorzaak tast de politie nog geheel in het duister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten