Translate

vrijdag 29 augustus 2014

De jonge ouderen

Freek de Jonge zeventig jaartjes oud (30 augustus 2014). En dat werd aangekondigd in het EO programma van Andries Knevel en Tijs van den Brink. Wat schrijf ik? Aangekondigd is veel te zwak uitgedrukt; hij werd gerehabiliteerd! Ja, Knevel en Bevel (want zo noem ik ze altijd) maakten er een feestje van. Freek, die de laatste tijd in de media werd afgeschilderd als een ouwe zuurpruim werd in video-boodschappen van Youp van 't Hek, Jan Jaap van der Wal en minister Jet Bussemaker bijna bejubeld. En zijn vrouw Hella deed er nog een schepje bovenop: hij is iemand die 's morgens vrolijk opstaat en 's avonds springend naar bed gaat. Vermoeiend zullen veel jonge vrouwen van de smartphone-generatie denken - maar het houdt ook haar op de been.

Freek zong tijdens het programma ook nog een liedje (geschreven door Boudewijn de Groot) met de alles zeggende titel: eeuwige jeugd. Het kon allemaal niet op. Voorzichtig woog hij zijn woorden. Glimlachend van oor tot oor genoot hij van alle complimenten. Wat een feest!

Dit grapje heeft hem zeker tonnen gekost. Hij heeft er wellicht zijn grachtenpand voor moeten verkopen. Ja, een flinke aderlating, maar wel met een enorm succes. Ja, er is weer hoop in bange dagen. Monica Lewinsky rookte een stevige sigaar... - het werd Bill Clinton vergeven. Freek bromde en knorde in menig televisieprogramma, maar binnenkort staat hij dankzij dit goddelijke EO moment weer voor volle zalen - met de feestneus van Toon Hermans en behangen met slingers. En dat geld? Och, dat verdient hij dan weer dubbel en dwars terug!

Dat meisje, dat op de Parade in Den Bosch tegen hem zei: wat speelt u goed, dat moet u vaker doen - is helemaal af! Zij behoort binnenkort tot een vergeten/verloren generatie, want de oudjes van nu beleven een revival. Ze zijn zichzelf opnieuw aan het ontdekken. Ze dansen, zingen en springen. Ja, de jeugd van nu heeft een probleem: ze blijven maar puberen en horen er weldra niet meer bij!

"Hé snotneus", hoor ik een man van 95 tegen een smartphoner zeggen, "Jij bent een nietsnut die de vrijheid waar wij vroeger voor hebben geknokt, helemaal verkeerd hebt begrepen. Zuipen, blowen en de hele dag maar sms'jes versturen..., slappelingen zijn jullie! Wij ouderen zijn nog lang niet oud. Als je 150 bent, dan ben je pas oud! Wij roken niet, zuipen niet en Facebook vrienden hebben wij ook niet. Nee, wij hebben échte vrienden!"

Er verschijnen ondertussen steeds meer filmpjes op YouTube van zwetende sportende ouderen. Ik moet een naam voor ze verzinnen! Van Kooten en de Bie hadden het lang geleden over "de oudere jongeren". Nou, deze generatie noem ik "de jonge ouderen". En Freek wordt hun nieuwe god! Een hero die kritische lokroepen blijft uitstoten, en daar houden "de jonge ouderen" van.

Toen je jong was, kwam je bij een oudere huisarts. Toen je ouder werd, kwam je bij een jonge dokter - die jou een oude lul vond. "De jonge ouderen" komen nu bij een door-puberende snotneus en zeggen: ik wil een nieuwe heup, een paar bypasses en och doe ook maar een totale lichaamscan. Want volgende week loop ik de Marathon van New York en daarna moet ik ook nog naar een paar Techno Parties. Dus schiet maar snel op. Hop met die keutel!
En Freek geniet. Zachtjes neuriet hij in zichzelf: er is nog heel veel leven na je zeventigste.

Ja, "de jonge ouderen" hebben de toekomst! "Jonge ouderen" komen massaal vanachter de geraniums tevoorschijn. Hangouderen waren een komisch verschijnsel, maar nu wordt het allemaal heel serieus!
Het begon allemaal met het festival "Rimpelpop" in België. Maar weldra worden Armin van Buuren en Afrojack verdrongen door Kale ome Jan, Rimpelende tante Mien en Bibberende Truus. Bob Dylan had weer eens gelijk. The times they are a-changin. Maar dit - had zelfs hij niet kunnen bedenken.

Ziektes als Parkinson en Alzheimer worden binnenkort overwonnen. Weg met die 48 uur luiers! Ja, stilzitten is er niet meer bij! Hop met die dikke oude reet. "De jonge ouderen" gaan er stevig tegen aan.

Misschien gaat Freek op House Parties optreden voor "de jonge ouderen". "Freek we love you" verschijnt er dan op grote video walls. Nog nooit had hij zoveel publiek. Ja, nog nooit was Freek zo populair!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten