Translate

zaterdag 31 januari 2015

Blauwe kont

De rekentoets is een misbaksel! Nou..., fluitend in de keuken kon mijn moeder er ook wat van. Hmm..., heerlijke ingezakte taartjes. Op internet een artikel over leerlingen die vaak iets heel anders lezen, dan er staat geschreven. Ze snappen de vraag dus niet! Goh..., terwijl ik dit schrijf, hoor ik zomaar Pippi Langkous zingen: Twee maal drie is vier, wiedewiedewiet en twee is negen. Tra, la, la, la, la...

Op school had ik een hekel aan rekenen. "Geef mij maar een goed boek", zei ik altijd. Michiel de Ruyter - oh, heerlijk! Ja, ik mag Frank Lammers wel. Beetje sullig, maar wel erg geinig in die Jumbo reclames. Het is één van de vele verhalen uit mijn jeugd. Als kind las ik de hele bibliotheek van het dorp leeg. "Volgende week zijn er weer nieuwe boeken", zei de bibliothecaresse (gekleed in een blauw geruit minirokje met daarboven een strak roze truitje).
"Hoi, hoi", riep ik dan.
Behalve; Gullivers reizen; Robinson Crusoe; Schateiland; De Graaf van Monte-Christo; Mark Twain (Tom Sawyer) en soortgelijke spannende boeken, las ik ook; de reizen van Marco Polo (die in het jaar 1200-zoveel vanuit Venetië te voet naar China ging); expedities naar Antarctica - door de poolreizigers Scott en Amundsen - en nog veel meer interessante literatuur.

De verhalen over de Zuidpool vond ik écht geweldig. De barre tochten (soms op ski's), en met prachtige poolhonden die de sleeën trokken - door bergen sneeuw en huilende winden met temperaturen van soms bijna -100 °Celsius. En... gevaarlijke ijsberen - die wel een verkleumde poolreiziger lustten.

Afgelopen zondag waarschuwde burgemeester Bill de Blasio van de stad New York voor de verschrikkelijkste sneeuwstorm aller tijden. Er werd méér dan een meter sneeuw verwacht, en sneeuwduinen van wel 3 - 5 meter hoog. De stad werd door preventieve maatregelen compleet lamgelegd! Mensen hamsterden wat er te hamsteren viel; toiletpapier; hamburgers; pizza's; inlegkruisjes; big water bottles; kleurpotloden; lange onderbroeken; tomatensoep met balletjes en... heel veel popcorn. Maar uiteindelijk viel er slechts 15 centimeter.

Wonder boven wonder heeft één Amerikaanse weerman zijn excuses aangeboden! "Sorry, foutje - bedankt" zou Rijk de Gooyer gezegd hebben. Eindelijk, denk ik bij mijzelf.

Ja, ze doen wel heel interessant, maar volgens mij steken die weermannen en -vrouwen 's avonds gewoon hun vinger in de lucht (net zoals oude Eskimo's dat doen). En dan mompelen ze; tja, volgens mij valt er morgen ergens natte of misschien zelfs droge sneeuw. Zo niet, dan wellicht overmorgen.
Of; ik voel het aan mijn rechterbeen - hij trekt een beetje naar links. Ja, het wordt misschien wel de natste dag van dit jaar (of anders die van volgend jaar) - met plaatselijke hagelbuien met stenen zo groot als tennisballen of... als pepernoten of... misschien toch iets kleiner.
Of, een oud litteken dat begint te jeuken: morgen krijgen we harde windstoten! Waar dan?

Op tv vertonen ze een ingezonden foto (bijvoorbeeld een mooie zonsondergang in Ermelo). En vervolgens krijgen we allerlei - voor een leek - onduidelijke weerkaarten van Europa te zien (met pijltjes die alle kanten opschieten). Waarbij overduidelijk wordt aangegeven waar het wél lekker warm is. Tenslotte zoemen ze razend snel - dwars door een landschap van wolken - in op een héél klein Nederlandje. Want daar kunnen ze helemaal hun fantasie op los laten: morgen zonnig in Limburg, mistbanken in het midden van het land en op de Waddeneilanden grote kans op heftige natte winden. En de gevoelstemperatuur is wat u voelt - niet meer en ook niet minder!

Door dat gedoe tussen KLM en Air France (het gaat weer om de poen) hebben - volgens staatssecretaris Wilma Mansveld - veel Nederlanders nu geen blauwe vingers van de kou, maar... een blauw hart. Raar maar waar! (Kijk voor meer info op www.everybody-fingers-in-the-air.com)

En tot slot: onlangs schreef ik over het (te) korte rokje van Eva Jinek. En nu zie ik dat ze een sexy, lange blauwe leren broek draagt. Zou zij mijn verhaaltjes ook al lezen?
Nou, ze praat over voetbal - over Sepp Blatter die een lange vinger in de pap heeft. Gaat Michael van Praag hem van de troon stoten? Jan Mulder gromt vanaf haar bankje: 'Er is nóg een kandidaat; de Portugees Luís Figo!' 'Wat een lekkere ouwe kankerpit is dat toch,' mompel ik in mijzelf.

Tja..., als twee vogels vechten om een veer, dan schudt wellicht een derde vogel - vrolijk met zijn blauwe kont op en neer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten