Translate

zaterdag 11 januari 2020

Recept: pikante kip met rijst 025


Met een uitklaptafeltje, twee opvouwbare stoeltjes, een grote pan én een klein pannetje, borden en bestek (dit alles in een boodschappenkarretje) begeef ik mij fluitend naar het strand.
Het is bijna twee uur 's middags, de lucht is helder en er schijnt een parmantig zonnetje.
Twintig graden en dat in januari - mooi zo, mompel ik in mijzelf.
Ik heb een rendez vous met een charmante dame die ik uitgenodigd heb voor een tafeltje voor twee.
Als ik bij de afgesproken plaats (bij de drie bolle palmbomen) aankom, staat ze al popelend te wachten.
We begroeten elkaar hartelijk, ik klap het tafeltje en de stoeltjes uit en zij helpt met de tafel dekken.
'Oh..., dat ruikt lekker,' zegt ze bijna watertandend als ze stiekum het deksel van de pan optilt.
'Ho, ho, ik houd niet van pottenkijkers hé,' brom ik met een glimlach van oor tot oor.
En vervolgens zeg ik: 'we eten "pikante kip met rijst".'
Ik schep op en... we smikkelen en smullen.
'Heerlijk,' zegt ze bijna kreunend.
'Wil je mij het geheime recept verklappen?,' vraagt ze zoetsappig.
'Nou, vooruit dan,' antwoord ik met mijn mond vol.

Het geheime recept van "de pikante kip met rijst".

Benodigheden: twee kippenbillen, een grote tomaat, een middelgrote rode paprika, circa tien middelgrote champions, de helft van een grote rode ui, zes grote knoflookteentjes, een paar laurierblaadjes, een handjevol jeneverbessen, vijf gemberblokjes uit een potje, een eetlepel Sambal Oelek en rijst naar eigen keuze.

- De kippenbillen laat je met wat boter ongeveer een uur zachtjes in een grote braadpan pruttelen. De bouillon (die je van de kip trekt) giet je daarna in een
pannetje, want anders krijg je soepkip.
- Vervolgens doe je de gesneden tomaat, de paprika, de champions, de ui en de knoflook in de pan bovenop de kip en voeg je de laurierblaadjes, de jeneverbessen, de
gember en de sambal toe (de groenten niet al te klein snijden).
- Zet de pan een uurtje op een laag vuurtje totdat het vlees bijna van het bot afvalt (als je wilt, kun je de kip en de groenten af en toe draaien, dan
worden de groenten sneller gaar).

Serveren:

Leg de kip op een bord, voeg de gekookte rijst toe en daarover doe je dan de groenten.
Je kunt de bouillon eventueel gebruiken als saus.

'Nou, dat ga ik thuis zeker een keer uitproberen,' zegt de charmante dame.
'Heerlijk, heerlijk,' kreunt ze alsmaar, terwijl ze haar lippen aflikt.
'En dat fruitig wijntje dat jij hebt meegebracht, smaakt ook heerlijk,' zeg ik.


Tja, wat ik als pensionado op het strand van Altea (Spanje) toch allemaal meemaak.
Ik verveel me geen dag.


Bekijk talloze t-shirts van Jozef Bloks met afbeeldingen van stripfiguren, grappige teksten, muziek, kunst en natuurlijk de zwaan van Altea op Spreadshirt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten