Translate

donderdag 18 september 2014

Prinsjesdag 2017

Caroline de Roy van Zuydewijn maakt Prinsjesdag hoed voor Tweede Kamerlid Jessica van Eijs - D'66 Lees meer op www.hoedensalon.nl

Prinsjesdag cabaret (2014 leuke terugblik - ja, het gaat vooruit) - Jan Jaap van der Wal blaast een oude traditie nieuw leven in. De 200ste Prinsjesdag. De tweede Troonrede van koning Willem-Alexander. Jeroen Dijsselbloem zwaait vrolijk met het koffertje met de miljoenennota. Vlak voor de start zie ik op tv een hofdame nog even snel de rode loper stofzuigen.

W.A. was terecht "un peu nerveux". Zou Bea over zijn schouder meekijken - heeft ze gisteravond voor het slapen gaan nog de laatste instructies in zijn oor gefluisterd?

Maar misschien slaapt W.A. met oordopjes, want sinds Max een week geleden op vliegbasis Volkel (in haar peperdure jurkje van Jan Taminiau) met die F-16 is meegevlogen, is ze niet meer helemaal de oude. "Ja, dat was een beetje dom" roept ze nu iedere nacht. De schrik zit er zo te zien nog flink in. Tijdens de Troonrede zag ze nog steeds een beetje pips. En als je kon liplezen dan zag je haar regelmatig mompelen: verdomme, die bruine vlekken gaan er nooit meer uit!

Bezuinigingen..., bezuinigingen en nog eens bezuinigingen. De onderdanen hebben steeds minder te besteden en toch gaat het beter met de economie. Ra - ra? Die Jeroen Dijsselbloem is een goochelaar.

Ik lees ergens dat W.A. een nieuwe (gouden) speedboot heeft en dat het koningshuis er dit jaar 6000 euro bij krijgt. Ja, in een korte oranje broek - swingend op de muziek van Armin van Buuren - en met een pul bier in de hand, racet hij nu luid toeterend door het ganse land. Ja, het gaat vooruit!

"De bezuinigingen vallen allemaal wel mee. We zitten nu in de schaduw van de crisis" hoorde ik Dominique van der Heyde zeggen. Maar wie is er nu sneller dan zijn eigen schaduw? Lucky Luke! Precies, alleen hij heeft dus recht van spreken!

In de schaduw van de crisis - aan mijn hoela!

Verzorgingstehuizen gaan sluiten.

'Eruit..., terug naar huis!' zegt een verpleegster tegen een nog redelijk vitale man van 101.
'Ja, maar mijn vrouw is allang dood en ik heb helemaal geen huis meer,' roept de man verschrikt uit.
'Nou, dan ga je maar bij je kinderen inwonen.'
'Ja, maar die zijn ook allemaal al dood. Nou, ja..., op een na, maar die is zo dement als een deur! Als die voor mij moet gaan zorgen, dan zie ik de toekomst somber in'
'Nou, dan ga je maar bij je kleinkinderen wonen.'
'Die smartphoners zien mij al aankomen. Bovendien moeten ze de hele dag werken - die zijn nooit thuis!'
'Dan ga je maar met hun kindertjes spelen - want kindercrèches zijn binnenkort toch onbetaalbaar!'

Moeder komt thuis van haar werk en vraagt aan haar kinderen: waar is opa?

Oh, die zit al de hele dag achter in de tuin, hij houdt niet zo van de zon. Hij zit gezellig met oma in de schaduw van de crisis. Ze doen een spelletje: wie het hardst kan scheten laten. Want dat maakt zo'n leuk pruttelend geluid in de 48-uur luier. Hi, hi. En gisteren hing oma de hele dag in de gordijnen - ze dacht dat ze een vliegtuig was.
Och, wij vinden het wel gezellig - alleen stinken ze wél een beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten