Translate

zaterdag 8 december 2012

IJskip van Troje

De winterinval krijgt code oranje. Had ik gisteren toch gelijk dat koningin Beatrix van oranje sneeuwballen houdt. In de tuin van het paleis peperen de kinderen van Maxima elkaar lekker in.
Ze beginnen wel een beetje op op ijslolly's te lijken.

Afgelopen nacht was het op sommige plaatsen in Nederland min 10 graden Celsius. Daklozen krijgen nu winteropvang. Ze worden gewassen, geknipt en geschoren. En krijgen erwtensoep, een warm bedje en een schone lange onderbroek.

IJsbeelden Festival in Zwolle. Sculpturen uit de sprookjes van Grimm. Doornroosje kijkt met verbaasde, glazige ogen naar een ijskip.
Ik zie haar denken: de Vlaamse kip van Troje*, waar ben ik nu weer in terechtgekomen?

Hotel Lumen (ook in Zwolle) heeft er - ter gelegenheid van dit festival - een heus ijshotel bijgebouwd. Het schijnt er bijzonder gezellig te zijn. Helaas hebben ze maar drie kamers, dat wordt dus: hollen voor de trein naar Zwolle!

Je moet wel zelf lang thermisch ondergoed, bedsokken, een extra t-shirt, wanten en een rode kerstmuts meenemen. En ze schenken er alleen maar J├Ągermeister.
Want het is er min 8 graden Celsius!

In Gramsbergen (ook in Overijssel) vond de politie vannacht - in een grote berg stuifsneeuw - een bevroren cocaïnedealer, die een partijtje drugs was kwijtgeraakt.
Hij kreunde alsmaar: 'Shit, waar is mijn dope gebleven?'

Zangeres Miss Montreal heeft - bovenop de zendmast van Lopik - de "Grootste Kerstboom ter Wereld" ontstoken. Nou en...


* "Kip van Troje" is een theatergezelschap uit Gent dat hoofdzakelijk kleuter- en kindervoorstellingen speelt.